Middelfart Kommune er et godt sted at bo og leve. Vi har plads til alle, der ønsker tryghed, sunde valgmuligheder og naturoplevelser. Trygheden gælder hele livet. Den handler om gode lærings- og udviklingsmuligheder for vores børn og unge. Sundheden handler om at tilbyde muligheder for en sund livsstil, der forebygger og gør os livsduelige. Og naturoplevelserne er lige uden for hoveddøren.
Det er attraktivt at bo i vores lille hjørne af verden, og derfor vokser indbyggertallet. Vi skal fortsat skabe arbejdspladser og give adgang til den rige natur.
Det er væsentligt at have forskellige bomuligheder på hylderne. Der skal være byggegrunde i hele kommunen, og der skal være mulighed for at bo på land eller i by. De senere år har der været en større efterspørgsel på lejeboliger, en efterspørgsel vi skal imødekomme gennem nybyggeri – gerne i samarbejde med private investorer.
For tiden efterspørges anderledes boformer. Ældre vil gerne blive i lokalområdet, men vil gerne flytte i noget mindre. Familier efterspørger bofællesskaber uden at give afkald på at have sit eget. Vi vil sætte os i spidsen for at udvikle vores boligområder, så Middelfart Kommune fortsat kan være et attraktivt sted at bo for alle.
Frem for alt er vi en kommune, der har fokus på fællesskab. Vi tror på, at der skal være kort fra tanke til handling, og at tingene fungerer allerbedst, når vi udvikler vores velfærd, skoler og kulturtilbud sammen – med en praktisk involvering af borgere, virksomheder, organisationer og vores stærke foreninger. Vores mangfoldighed er en styrke, og vi insisterer på, at vores velfærd har en høj standard for alle.
Vi vil understøtte stærke fællesskaber der, hvor vi bor i – og ud fra de interesser, vi hver især er optagede af. Politisk skal vi påtage os et lederskab for at udvikle lokale fællesskaber på en måde, så alle oplever, at de er en aktiv del af udviklingen.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Byggegrunde i hele kommunen.
- Skabe flere lejligheder i samarbejde med boligselskaber og private investorer.
- Fremme udviklingen af nye boformer sammen med boligselskaber, borgere og lokalsamfund. Vi vil således tilvejebringe grundlaget for nyt seniorbofællesskab i Middelfart, generationsbofællesskab i Baaring samt klimavenlige bydele i Brenderup (off-grid) og Middelfart (Skovhaven).
- Styrke lokale fællesskaber gennem dialog, fælles udvikling og involvering.
- Understøtte samarbejde på tværs af foreninger, virksomheder og institutioner for at løfte lokale fællesskaber.
- Udvide adgang til en rig natur.
- Fortsætte indsatsen for Bæredygtige Lokalsamfund og udviklingen af nye lokale udviklingsplaner.
- Styrke lokaludvalgene gennem involvering og samarbejde – også om gode forhold for børn, ældre og socialt udsatte.
- Understøtte arbejde med at rejse penge fra fonde til lokale projekter.
- Udrulning af grøn fjernvarme i Strib, Vejlby, Røjle, Ø-kvarteret, Kauslunde, Gamborg, Baaring, Brenderup og de resterende dele af Ejby, Gelsted, Nørre Aaby og Middelfart.
- Understøtte borgernes brug af kommunale bygninger til mødesteder og ramme for fællesskaber.
Vores kommune omfatter den enkelte borger, små og store fællesskaber. Det har stor betydning, at kommunen hænger godt sammen og at vi er sammen om den – ja ligefrem stolte af den. En god og sammenhængende kommune bygger på tillid og samarbejde mellem en mangfoldighed af små og store fællesskaber.
Der skal være kort vej fra den enkelte borger til byrådet og til de kommunale forvaltninger. Der skal også være kort vej fra tanke til handling. Meget kan opnås i et tillidsfyldt og åbent samarbejde.
Kommunen skal fra top til bund og fra den ene ende til den anden være gennemstrømmet af gensidig vilje til åbenhed, dialog og samarbejde.
Hvor det forekommer rimeligt, skal beslutninger enten lægges direkte ud til, dem, der berøres, eller tages i dialog med dem. Der skal være en gennemsigtighed og åbenhed omkring hvem, der i en given sag kan træffe beslutning.
Det skal være en klar bestræbelse at skabe en samlet kommune bestående af mangfoldige fællesskaber og lokalsamfund, hvor dialog og demokrati er et fælles ansvar, der løbende er til forhandling og under udvikling.
Kommunen skal kort sagt ses som et hus for udvikling af demokrati og fællesskab.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
• Kommunale medarbejdere skal imødekommende og hurtigt besvare henvendelser og opfange ideer fra borgerne.
• Digitalisering af den kommunale organisation, så borgerne i højere grad kan have direkte og smidig dialog med kommunen.
• Bibliotekerne har en særlig forpligtelse til at tilbyde alsidig oplysning og kulturtilbud med henblik på at understøtte viden, dannelse, samarbejde og fællesskab.
• Unødvendigt bureaukrati skal nedbringes og medarbejderne skal have frihed til at træffe beslutninger tæt på borgerne.
• Lokaludvalg kan samle og koordinere interesser og grupperinger i lokalsamfundet for at skabe løsninger og samarbejde lokalt – og for at formidle kontakt og samarbejde i forhold til byrådet.
• Handicapråd, Ældreråd, Frivilligråd og Ungdomsråd spiller en væsentlig rolle for at opsamle ideer, kritik og forslag i en ligeværdig dialog med byrådet.
• Folkeoplysningsudvalget spiller en væsentlig rolle for at samle, udvikle og styrke det mangfoldige foreningsliv omfattende idræt og aftenskoler.
• Skolebestyrelser og forældrebestyrelser er centrale dialog- og samarbejdspartnere.
• Byrådet skal arbejde aktivt med at inddrage borgerne gennem borgermøder, høringer, arbejdsgrupper og udvalg. Blandt andet vil vi gøre forsøget med at flytte byrådsmøderne rundt permanente.
• Muligheder for samskabelse mellem kommunen og ikke-offentlige aktører skal sættes i spil.
• Der skal afsættes ressourcer til at understøtte borgerinddragende initiativer – i særlig grad til nyudviklende og eksperimenterende tiltag.
• De politiske processer skal tilrettelægges, så borgerne i endnu højere grad bliver involveret tidligt i udviklingen af nyt tiltag.
• Den positive og konstruktive brug af dialog og samarbejde er en nødvendig del af et levende lokaldemokrati. Samarbejde på tværs af de kommunale forvaltninger er også et vigtigt bidrag til at finde fælles løsninger.
• Indstifte pris til frivillige, foreninger og lokalsamfund.
• Rådhuset og lokale institutioner skal især indbyde børn og unge til at møde lokaldemokratiet.
• Socialdemokratiske byrådspolitikere vil deltage i det daglige politiske liv udenfor rådhuset.
• Det er en vigtig forpligtelse at opdrage børn og unge til deltagelse i det demokratiske liv. Der skal arbejdes målrettet med de opvoksendes demokratiske dannelse – ikke bare teoretisk, men i praksis.
I Middelfart kommune skal tryghed, trivsel og læring være de tre nøgleord for, hvordan børn bliver mødt i de første og meget vigtige år af deres liv.
Tryghed sikres ved tæt dialog mellem forældre og et kvalificeret personale, der har tid og overskud til børnene. Desuden er det væsentligt at have gode overgange mellem dagpleje, børnehave, SFO og skole. Der er fokus på hvert barns udvikling som en del af fællesskabet. Læring skal forstås i bred forstand, hvor børnene oplever succeser med at tilegne sig kundskaber, der gør dem nysgerrige på at lære yderligere.
Det er for Socialdemokratiet vigtigt, at alle børn er en del af et fællesskab og får den absolut bedste start på livet.
Der kan være op til to års forskel på børns kompetencer, når de begynder i skole, ligesom der er en stor forskel på, hvor mange ord børn har hørt, afhængigt af hvilken baggrund de kommer fra. Det er udfordringer, som vi tager alvorligt ved at klæde alle børn så godt på fra begyndelsen af livet som muligt. Den tidlige indsats er helt afgørende.
Den tidlige indsats og fokus på fællesskaber, er to områder, der er fortsat er helt centrale for Socialdemokratiet. Et arbejde, der skal foregå i et tæt samarbejdet med forældrene, og indgå som en aktiv del af barnets udvikling – og med mulighed for at kunne få råd og vejledning til, hvordan de stimulerer deres barn/børn.
Vi har brug for at formulere en overordnet strategi i forhold til bevægelse og motorik. Den skal sikre indretning af institutionerne indendørs og udendørs, så der er muligheder for læ og ordentlige toiletforhold. Det er vigtigt for læringsmiljøet, så målsætningen ”fra Middelfartborger til Verdensborger” kan efterleves. Strategien skal være langsigtet og synlig.
Samtidig er det en oplagt mulighed, at dagpleje, vuggestuer, og børnehaver indgår som en del af lokalområderne. Det kan være i form af et samarbejde med foreninger, som brugere af den natur og de naturvejledere, som Middelfart kommune stiller til rådighed, eller til kulturelle arrangementer, hvor børnene involveres.
Vi har som socialdemokrater et særligt ansvar for at tage vare på sårbare og udsatte børn og familier. Det skal ske så tidligt som muligt og det skal ske uden at miste mulighederne for at være en naturlig del af hverdag og vante fællesskaber.
Det vil vi i Socialdemokratiet være med til at skabe rammerne for!
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Dagtilbud skal være så tæt på familiens bopæl som muligt. Derfor er det vigtigt at fastholde den geografiske spredning, som vi har på nuværende tidspunkt.
- Tæt samarbejde om overgange i børnenes liv, så der er en rød tråd mellem dagplejen, børnehaverne, SFO’en og skolen.
- God ledelse af institutioner og et godt arbejdsmiljø for at alle børn oplever et trygt miljø, hvor de trives.
- Fortsat styrkelse af normeringen, så vi har minimumsnormering senest i 2024.
- Tid til at forældre kan tale med personalet om deres eget barn.
- Indretning af institutionerne indendørs og udendørs, så de inspirerer til motorik og bevægelse.
- Inddrage Naturcentret og naturvejlederne som inspiratorer til pasningstilbuddene.
- Brug af kulturinstitutioner som udflugtsmål. Det kan give børnene kendskab til og indføring i kultur og historie og øge kendskabet til egen kommune.
- Madordning i alle institutioner med fokus på økologi og bæredygtighed, herunder etablering af produktionskøkkener i alle institutioner.
- Bæredygtighed bør være en rød tråd i hele pasningstilbudsområdet.
- Åbningstider skal fortsat være brugervenlige som nu.
- Fortsat fokus på rengøring og udeliv. Vi ønsker at give rammerne for mere rolige og harmoniske børn.
- Fortsætte det gode samarbejde med forældrebestyrelser! At de løbende inddrages som nu.
- Kvalitet i daginstitutionerne, så børnene er i trygge rammer med voksne, der har tid til dem.
- Styrkelse af uddannelse og efteruddannelse af personalet for at øge fagligheden.
- Daginstitutionerne skal understøtte netværk blandt forældrene, så sårbare familier også bliver en del af et fællesskab og kan hjælpes på vej.
- Tidlig og kvalificeret indsats i hverdagen og de vante fællesskaber i forhold til sårbare og udsatte børn – i et nært samarbejde med forældre og andre betydningsfulde voksne i børnenes netværk.
- Læringsmiljøer og en faglig bevidsthed om, hvordan man understøtter børn i at have succesfulde oplevelser med at tilegne sig kompetencer, og give børnene lyst til at lære og tilegne sig ny viden.
- Fortsat fokus på tidlig indsats i børnenes første leveår i forlængelse af småbørnsindsatsen for 0-2 årige.
- Tæt samarbejde med forældrene om børnenes udvikling – med forældre og familie som en aktiv del af udviklingen.
- Særligt fokus på børns sproglige udvikling, fx gennem rim og remser, levende oplæsning osv.
- Handleguiden skal sikre en systematik, hvor ingen børn overses – og hvor der med det samme bliver handlet på de udfordringer, som kræver en ekstra indsats.
- Dagtilbuddene er en aktiv del af lokalområdet gennem samarbejde med foreningerne, brug af den nærliggende natur og ved deltagelse i kulturelle arrangementer.
Socialdemokratiet i Middelfart har været drivkraft i Skolevisionen Fra Middelfartbarn til verdensborger. Arbejdsprogrammet tager udgangspunkt i denne vision og videreudvikler vision og pejlemærker.
Udgangspunktet for skolen er, at eleverne lærer, bliver fagligt dygtige, trives i deres liv, og dannes menneskeligt til et liv i en verden, som er under stadig forandring og udvikling, samtidig med at eleverne har rødder i den verden, de vokser op i og kommer fra, og er dannede demokratisk og med forståelse for den jordklode og det klima, som har givet nuværende - og også skal give kommende generationer - gode livsvilkår.
Under pejlemærket ”En verdensborger fra Middelfart” skal skolerne arbejde med internationalisering. Med udgangspunkt i, hvem vi selv er, skal eleverne lære at møde verden med åbenhed og evnen til at lytte og lære, men også med en forståelse for at vi kan bidrage væsentligt til at inspirere andre. Danmark er et land med et stærkt demokrati, med en sund ligheds- og ligeværdskultur og med en dyb forståelse af fællesskaber. Vi har en stærk tradition for kreativ tænkning med innovation og entreprenørskab og det skal fortsat være en del af skolens DNA. Da kommunikation i dag og i fremtiden er digital, skal eleverne også lære digital dannelse og have en udviklet teknologiforståelse.
Under pejlemærket ”Bæredygtighed som fundament” skal skolerne arbejde bredt med FN´s 17 verdensmål. I en verden hvor klodens ressourcer presses og klimaet ændres pga. menneskelig adfærd, skal skolerne give børnene en grundlæggende forståelse for, at vi skal leve vores liv og indrette vores samfund bæredygtigt, så kommende generationer også har de samme muligheder, som nuværende generationer og igen kan give den verden, der bliver deres videre til atter kommende generationer. Børnene skal udfordres til tekniske og innovative løsninger på nutidens udfordringer. I skolen skal bæredygtighed på økonomisk og socialt niveau også på skemaet, så skolen danner til demokrati og en verden, hvor det enkelte menneske gives værdighed og mulighed uanset social baggrund.
Under pejlemærket ”Skolen i bevægelse” skal skolerne udfordres til at tænke kritisk, nyt og eksperimenterende, og medarbejderne i skolen klædes på til den opgave. Så den enkelte skoleelev bevæges til ny erkendelse og viden. Skolen skal også være en skole i bevægelse i fysisk forstand, eleverne skal lære om sundhed, og forstå hvilke fantastiske muligheder der ligger i et stærkt og sundt legeme.
Under pejlemærket ”En attraktiv folkeskole” skal skolerne i Middelfart være steder, hvor børn trives. Den enkelte skole skal være en naturlig del af et lokalmiljø, et sted, der er godt at komme og være. Socialdemokratiet i Middelfart ønsker derfor også at holde en høj kadence på skolerenovering og ønsker at bevare den nuværende skolestruktur, fordi skolerne er placeret i og en del af lokalsamfund.
I den attraktive folkeskole trives vores børn og unge mennesker også fordi de møder voksne, som tager del i deres videre liv, udfordre dem på valg og hjælper dem med at sætte retning for voksenlivet, og hvordan de bliver en aktiv del af arbejdsmarkedet. Socialdemokratiet i Middelfart vil derfor have fokus på, at alle børn og unge tilbydes vejledning om uddannelsesvalg og udfordres på ønsker og drømme.
I Socialdemokratiet i Middelfart ønsker vi derfor også at skabe et aktivt ungdomsuddannelsesmiljø sammen med ungdomsuddannelsesinstitutionerne i vores område. Drømmen er at udnytte eksisterende bygninger tæt på Middelfart Gymnasium så der skabes mulighed for at samle erhvervs- og gymnasiale uddannelser (indtil nu sosu-skolen) i et ”mini” campusområde.
En skole der danner for livet, tilbyder også undervisning og fællesskab efter skoletid. I Socialdemokratiet i Middelfart er drømmen at samle kulturtilbuddene til vores børn og unge mennesker i Middelfart Kulturskole. Fundamentet skal være musik- og ungdomsskolernes aktiviteter og fagene på kulturskolen skal være indenfor dans, billedkunst, drama og musik. Renoveringen af Vestre Skole giver os helt nye og optimale rammer for børn og unges kulturliv. Men unges kulturliv skal ikke være isoleret til Middelfart, vil vi sikre at trådene trækker ud i alle vores aktive lokalsamfund med Kulturskolen, som base og med involvering af foreninger og fritidstilbud lokalt.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Der skal investeres i ny teknologi som fx robotter og 3D-teknologi, eleverne skal kunne forstå og forholde sig til digitalisering, kodning og kunstig intelligens og de teknologiske didaktiske kompetencer styrkes.
- Stærkt fokus på børn med særlige behov, herunder fastholde og udvikle fagligt kompetente specialområder, der bringer faglige fyrtårne som fx Skrillingeskolen i spil.
- Etablering af ungemiljø i tilknytning til Vestre Skole. Miljøet skal være målrettet 7.-10. klasses elever fra hele kommunen. Akkurat som de ældre unge har Walker.
- Det skal være sjovt at gå i skole, for det styrker både trivsel og faglighed. Undervisningen skal være endnu mere varieret med yderligere inddragelse af virksomheder, foreninger, natur, kultur og lokalsamfund. Båndene mellem natur, kultur og skoler skal styrkes.
- Natur skal være en aktiv del af skoledagen for alle elever, fx skal skolerne udvikle brugen af naturen som læringsrum.
- Musik- og Ungdomsskolen skal udvikles til en kultur- og dannelsesskole, hvor de nuværende aktiviteter suppleres med teater og andre kunstarter.
- Gode fysiske rammer er vigtige for at kunne udfolde sig. I den kommende byrådsperiode skal følgende skoler renoveres: Vestre Skole, Østre Skole, Lillebæltskolen og Fjeldsted-Harndrup Skole.
- Den åbne skole skal understøtte lokale fællesskaber med fokus på læring. Det skal være muligt at bruge skolernes lokaler til aktiviteter i både foreninger og til private aktiviteter såsom børnefødselsdage.
- Alle elever skal være motiverede og have kompetencer til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Tidlig og systematisk indsats med direkte indgriben i klasser er en væsentlig del af skoleledelsens opgaver.
- Flere unge skal vælge en erhvervsfaglig uddannelse for at kunne få arbejde senere i livet. Udviklingen skal understøttes af vejledning og stærkere samarbejde med lokale virksomheder samt med en skolekultur med respekt for det gode håndværk – evt. som en del af valgfag og camps.
- Børne- og ungefællesskaberne skal styrkes, så flere børn begynder i folkeskolen. Forskelle mellem mennesker er en del af livet og skal kunne håndteres tidligt. Det vil forudsætte, at specialkompetencer bruges mere i almenområdet.
Kammeratskabseffekten, hvor elever hjælper hinanden med at blive dygtigere, skal fremmes
Middelfart kommune skal være et godt sted at udleve sin ungdom. Vi har unge, der studerer på ungdoms- eller erhvervsuddannelser, en del flytter væk for at læse videre og andre bliver boende. Middelfart kommune skal være et godt sted at være både for dem, der er på vej væk fra byen, så de har lysten til at finde tilbage igen senere i deres liv, men i særdeleshed for dem, der bliver boende i byen.
Vi har et aktivt ungdomshus i form af Walker og et ungdomsråd, der repræsenter de unge i aldersgruppen 16-25 år og fungerer som ungdommens talerør til Middelfart byråd. Ungdomsskolen afholder en række aktiviteter for de ’yngre unge’, og fungerer samtidig som en god vejviser ind i ungdomslivet, hvor der er en lyst til at møde andre unge end dem, man møder til hverdag. Ungdomsskolen hjælper også unge, der har lyst til at prøve kræfter med nogle nye udfordringer, om det er opsætningen af den årlige musical, at tilegne sig et nyt sprog eller forbedre sine fortælleevner.
Karakterræs og en bevidsthed om, at gennemsnittet fra både folkeskole og ungdomsuddannelser er afgørende for de unges senere muligheder i livet, bidrager til stress blandt unge. Det er en udfordring, vi vil gøre vores for at håndtere.
Grundlæggende skal Middelfart kommune være et sted, hvor der er plads til at være ung. Hvor man får den støtte og vejledning, der skal til for at komme i gang med eller igennem en ungdomsuddannelse. Men også hvor der er rammerne for et aktivt socialt liv ved siden af sin uddannelse, og til at prøve kræfter med nogle udfordringer, der rækker udover pensum.
Det er vigtigt fortsat at sikre en spændende kommune for de unge under uddannelse og for dem, som bliver boende i kommunen.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Psykologhjælp til unge, der har brug for det. Både for de udsatte unge, men også for ellers velfungerende, der oplever et stigende pres på uddannelserne, og kan have brug for nogle redskaber til at håndtere det.
- God og sammenhængende kollektiv trafik, der først og fremmest er transporten til og fra uddannelserne, men som også gør det muligt at have et fritidsliv efter endt skoledag – om det være sig teletaxa, busser eller tog.
- Klarlægning af behovet for ungdomsboliger i kommunen, og om det er tilstrækkeligt i forhold til efterspørgslen.
- Tæt samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning og Jobcentret om at hjælpe de unge, der er uafklarede omkring, hvad de vil uddanne sig til.
- Inddragende proces om at skabe et ungemiljø, når ungdomsskolen flytter ind på Vestre skole. Det er vigtigt, at både brugerne af ungdomsskolen, ungdomsrådet og ungdomsskolens bestyrelse inddrages, og at de nye rammer skaber flere og bedre muligheder, end de har i dag.
- Fortsat at have et aktivt og inddragende ungdomshus i form af Walker, og at Middelfart byråd i samarbejde med ungdomsrådet og ungdomshusets brugere er med til at sørge for, at det forbliver et attraktivt sted for unge at komme.
Den danske samfundsmodel er baseret på, at alle borgere tager aktiv del i arbejdslivet, og at alle
bidrager til den fælles velfærd. Den enkeltes livskvalitet bliver påvirket, hvis vi ikke har noget at stå op til. Det er således til gavn for både samfundet og den enkelte, at alle unge og voksne er i arbejde eller under uddannelse.
Socialdemokratiets ambition er derfor en målrettet beskæftigelses- og opkvalificeringsindsats, der understøtter at flere kan bidrage, det fordre fx:
- et rummeligt arbejdsmarked, der forbedrer mulighederne for mennesker med handicap og psykisk sårbare på arbejdsmarkedet. Mulighederne skal realiseres gennem forpligtende samarbejder med handicap- og patientorganisationer samt regionens behandlingstilbud, fx Psykiatrien i Region Syddanmark
- en ungeindsats, der sikrer at unge får en ungdomsuddannelse og kommer i job også de unge der er på kanten af samfundet og livet.
Vi bør stræbe efter at være blandt de bedste til at få flest i arbejde. Afsættet er rigtig godt: De seneste år er det lykkes at tiltrække flere private og statslige arbejdspladser, og ledigheden er trods de negative effekter af Covid-pandemien stadig blandt landets laveste. Den globale pandemi har dog allerede været hård ved arbejdsmarkedet og vores lokale virksomheder, men med en proaktiv indsats og gennem et forpligtende samarbejde med erhvervslivet vi vil fortsat arbejde på at tiltrække virksomheder og understøtte vækst i dem, der allerede er her.
Socialdemokratiet har en ambition om, at lokale arbejdspladser har gode jobs til en løn, der er til at leve af. Vi vil ikke acceptere social dumping og underbetalt arbejde eller unfair konkurrence.
Kommunen skal gå forrest og stille krav om rimelige løn- og ansættelsesforhold i alle opgaver, der
udbydes og vil i dialogen med erhvervslivet understøtte den fortsatte udvikling af det gode arbejdsmiljø. Også på kommunens egne arbejdspladser.
Middelfart Kommune er myndighed på en række områder, der har betydning for virksomhederne. For at tiltrække og fastholde virksomheder er det nødvendigt at have en erhvervsvenlighed, der er helt i top. Det kræver viden, ressourcer og fleksibilitet i forvaltningerne – og evnen til at kunne træffe hurtige beslutninger. Hele den kommunale organisation skal være serviceminded og gennemsyret af kompetent planlægning og sagsbehandling.
Vi er en aktiv del af Trekantområdet og dermed en del af Danmarks Produktionscentrum. Båndene
mellem uddannelser, virksomheder og kommuner skal styrkes yderligere for at kunne konkurrence
med andre byregioner. Det gælder blandt andet inden for iværksætteri, hvor der er potentiale for at styrke jobskabelsen.
Vores strategi er at indgå partnerskab om at udvikle sektorer på tværs af virksomheder. I partnerskaberne ønsker vi også at indtænke vores lokale uddannelsesinstitutioner. Vi vil arbejde målrettet på, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, så vi også i årene fremover har et stærkt fundament i håndværksfagene i vores kommune.
I denne byrådsperiode er vedtaget en ambitiøs klimaplan. I planen er lagt en række udviklingsspor som samlet set sikre, at Middelfart Kommune er blandt de mest progressive i arbejdet med at forebygge og tilpasse vores liv til klimaforandringerne.
Socialdemokratiets ambition er koble det lokale erhvervsliv tæt til klimaindsatsen. Det vil både være gennem fokus på cirkulær økonomi, bæredygtig forretningsudvikling og håndværksfagenes fokus på grøn vækst og energirenovering.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Samling af arbejdspladser om efteruddannelse og fortsat fokus på at understøtte vækst og velfærd gennem kompetenceløft, der løfter ufaglærte til faglærte og faglærte til specialist/ tekniker, så medarbejderne matcher kravene på arbejdsmarkedet.
- Rekruttering af medarbejdere til ældre- og velfærdsområderne, gennem stærkt samarbejde med Social- og sundhedsskolen, som vi ønsker at styrke i årene fremover.
- Udvikling af kommunen, så det er et attraktivt sted at bo for at kunne tiltrække medarbejdere og ledere samt nye virksomheder og unge under uddannelse.
- Ordentlig infrastruktur, så medarbejdere kan komme til og fra arbejde og studerende vælger at bosætte sig i Middelfart. Vi vil fx have fokus god betjening af de vestfynske jernbanestationer.
- Understøtte iværksætteri og jobvækst blandt iværksætterne.
- Fortsætte grønne projekter, der bidrager til udvikling, jobs og erhvervsfremme inden for blandt andet klima og energi. Målet er sammen at nå Klimaplanens intentioner.
- Tæt samarbejde med erhvervslivet i Middelfart gennem Brobygning Middelfart, Middelfart Erhvervscenter og Visitmiddelfart om udviklingen af erhvervslivet og initiativer sikre forsat vækst og stabilitet trods Corona-krisens udfordringer.
- Understøtte samarbejde på tværs af virksomheder om udvikling af talentprogrammer, deleøkonomiske aftaler om specielle jobfunktioner, videndeling, promovering osv. Særligt vil vi have fokus på grønne og bæredygtige initiativer.
- Videreudvikle erhvervsvenligheden gennem dialog mellem virksomheder og kommune samt en endnu bedre kommunal sagsbehandling og understøttelse af virksomhedernes arbejde med at nå deres mål.
- Campus med et levende studiemiljø for unge under uddannelse.
- Systematisk indsats for at kontanthjælpsmodtagere bliver arbejdsparate og sygemeldte borgere hjælpes tilbage til arbejdsmarkedet fx gennem styrket samarbejde med Psykiatrien i Region Syddanmark samt patient- og handicaporganisationer.
- Alle virksomheder tager ansvar for at sikre tilstrækkeligt mange lære- og praktikpladser inden for fag, der er behov for i fremtiden.
- Mennesker – uanset hvem de er – har godt af at blive mødt med krav og styrket i troen på, at de kan noget.
Rummelige arbejdspladser, hvor der er plads til alle og så alle uanset udgangspunkt får muligheden for at få en plads på arbejdsmarkedet og bidrage til vores alles velfærd
Seniorpolitik er målrettet den gruppe af erfarne medborgere i Middelfart kommune, der er 65 år og derover. Seniorer er en mangfoldig gruppe med forskellige behov og visioner, hvilket er vigtigt at have med i overvejelserne. Vi ser gruppen som en styrke, der er en vigtig medspiller til bevarelse og udvikling af den kultur, vi har, indenfor seniorområdet og i lokalsamfundet.
Seniorer er en aktiv og værdifuld bestanddel af vores samfund. De gør også et fantastisk stykke frivilligt arbejde i foreninger og andre organisationer. Vi skal værdsætte og understøtte dette arbejde.
De fleste har evnerne og viljen til at åbne et nyt kapitel i tilværelsen. Det er vigtigt, at alle bidrager med nyt til gavn for det nære og det brede fællesskab – både på arbejdsmarkedet og i andre sammenhænge.
For mange er det et ønske at have friheden (økonomisk og fysisk) til at dyrke egne interesser og samtidigt have oplevelsen af at der stadig er brug for én. Nuværende og kommende generationer af ældre har en lang række af forventninger til, hvad det gode seniorliv indebærer. Andre har ønske om blot at nyde deres otium. De har bidraget dét, de synes, de ville og kunne. Der skal være respekt for alle og de valg der træffes.
For at fremme sundhed, trivsel og livskvalitet, skal der i forbindelse med de eksisterende tilbud, opbygges såkaldte ”sundhedsarenaer”, hvor sund kost, motion og genoptræning går hånd i hånd med socialt samvær. Omsorgen for de svagest stillede skal gennem personlig og praktisk bistand, botilbud og plejetilbud, til stadighed udbygges og forbedres i trygge rammer.
Socialdemokratiet vil arbejde for åbenhed og dialog i arbejdet med at skabe gode rammer for ældre. De skal have mulighed for indflydelse og medbestemmelse i forhold til boligform, fritidsaktiviteter og vedligeholdende aktiviteter, der styrker den enkeltes færdigheder og livskvalitet. Der skal være mulighed for indflydelse på den hjælp, som ydes i form af omsorg, pleje og praktisk bistand. Socialdemokratiet mener grundlæggende, at alle ældre med behov for hjælp, har ret til pleje og støtte på et niveau, der opretholder en værdig og god tilværelse. Vi tror også på at det i høj grad kan udvikles i samarbejdet med borgere og medarbejdere.
Dialogen og opmærksomheden skal også rettes mod den gruppe af borgere, der lægger frivillig arbejdskraft og engagement i at højne livskvaliteten for deres ældre medborgere. Arbejdet i de frivillige netværk, skal ske i samarbejde med medarbejderne indenfor seniorområdet og skal være et supplement til den faglige pleje og omsorg.
Socialdemokratiet ser velfærdsteknologien som en hjælp i hverdagen i forbindelse med pleje og praktisk bistand. Velfærdsteknologien skal opleves naturligt og værdigt og være indenfor kommunens økonomiske rammer. Velfærdsteknologien er et positivt supplement til de øvrige indsatser.
Der har i den seneste byrådsperiode været lavet tilfredshedsundersøgelser på både plejehjem og i hjemmeplejen. Resultaterne var overvejende positive og der er rigtig meget godt at arbejde videre på. Der er også plads til forbedringer og nytænkning.
Her vil velfærdsaftalen, hvor området ”sættes fri” kunne hjælpe os til udvikling og nye vinkler. Unødvendig dokumentation og kontrol skal erstattes af tillid og mere tid til borgernært arbejde.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Udvikling af plejehjemmene til mere levende og aktive boområder med flere funktioner, flere muligheder og mere liv.
- Opbakning til de initiativer og visioner, der kan give mere livskvalitet.
- Støtte initiativer indenfor velfærdsteknologi, der er til gavn for de ældre samt forsvarligt i forhold til kommunens økonomiske rammer.
- Inddrage og samarbejde med Ældrerådet og frivillige organisationer om udvikling og nye initiativer.
- Skabe tilbud til seniorer indenfor idræt og motion, samt sociale og kulturelle aktiviteter - livsglæde er den bedste medicin og giver livskvalitet.
- Lægehuse fordelt i kommunen.
- Øget fleksibilitet i boligforhold og boligmuligheder i form af tilbud som kollektivboliger, bofællesskaber og plejeboliger for seniorer.
- Informationsniveauet om kommunens sociale tilbud skal målrettes de borgere, der har behov.
- Hjemmeplejen forbedres, bl.a. gennem aktiv og bevidst efter- og videreuddannelse og fleksible arbejdstider for personalet.
- Inddrage civilsamfundet i social omsorg fx modvirke ensomhed.
- Madordninger baseret på sund og ernæringsrigtig kost til rimelige priser.
- Fokus på forebyggelse og rehabilitering.
- Nye og tidssvarende rehabiliteringspladser.
- Vedligeholdende træning og støtte skal være en naturlig del af den pleje og omsorg, der tilbydes kommunens ældre.
Vi har et stort ansvar for at bremse den faretruende klimaforandring og tilbagegangen i naturens mangfoldighed af planter og dyr. Middelfart kommune skal fortsætte og forstærke indsatsen på disse livsvigtige områder, så vi kan give kommende generationer et bedre livsgrundlag og et håb om en bedre verden. Vi kan ikke redde hele verden, men vi kan leve op til vores andel af ansvaret. Vi kan som foregangskommune vise vejen.
Middelfart kommune har allerede taget mange grønne initiativer. Vi skal bygge videre på erfaringerne og finde flere nye veje. Samarbejde på tværs i kommunen og samarbejde mellem kommunen og det omgivende samfund skaber uanede muligheder. Samspil med børn, unge, voksne og ældre skal fortsat blomstre og udfoldes.
Vi vil arbejde for, at Middelfart Kommune som fællesskab vil den grønne udvikling og omstilling. Vi skal skabe en grøn kultur, som vi kan være stolte af. Det er et stort mål – et fælles mål – hvor vi med små og store initiativer kan bidrage til en rigere natur og et sundere klima. Samtidigt træder vi frem som ansvarlige verdensborgere.
Vi skal passe godt på vore naturværdier. Vi har fra vore små og store bysamfund nær adgang til natur i form af det dyrkede landskab og til skov og strand. Plante- og dyrelivet på land og under havoverfladen folder sig fortsat ud. Det allervigtigste er, at naturen og ikke mindst den vilde natur får mere plads, så der bliver flere og rigere levesteder for dyr og planter.
Der skal åbnes korridorer mellem små og store naturområder for at give bier, insekter, sommerfugle, dyr og planter mulighed for at bevæge og udfolde sig mere frit over større områder.
Vi skal gøre op med den overdrevne trang til at bekæmpe såkaldt ukrudt langs kommunens mange veje. Grøfte- og vejkanter skal blomstre frodigt til gavn for insekter, bier og sommerfugle. Vejene skal indgå i netværk af naturzoner. Vi skal værne om eksisterende markhegn og gærder. Vi skal genskabe flere hegn og gærder. I det hele taget skal vi give markvildtet bedre betingelser.
Eksisterende skove skal så vidt muligt udlægges til urørt skov. Nyplantning af skov skal indpasses skånsomt i hele kommunen. De er med til at binde CO2 og kan beskytte grundvandsressourcer. Og de kan give rekreative muligheder. Ved planlægningen af nye skove skal man tage højde for, at de kan udvikle sig varieret og mangfoldigt. Man må sikre en naturlig overgang mellem skov og det åbne land for at give dyr og planter mulighed for friere udfoldelse.
Middelfart kommune har en lang og spændende kyststrækning. Strandene tiltrækker os hele året. De rummer en særlig vegetation og er levested for kystfugle. Lillebælt er blandt andet via samarbejdsprojektet ”Naturpark Lillebælt” blevet langt mere nærværende for mange mennesker. Hvordan har dyr og planter det under havoverfladen? Livet her er mangfoldigt og vigtigt.
Børn og unges adgang til naturen er en topprioritet. Gennem de sidste tre generationer er der sket et markant fald i børns daglige færden i naturen, selv om forældre og bedsteforældre er enige om, at naturoplevelser har stor betydning. Forældre fremhæver selv, at manglende tid er en hindring, men finder det også vigtigt, at børn lærer at passe på naturen.
Naturen som inspiration og træning har stor betydning for alle aldersgrupper. Man kan i særlig grad tænke på rekreation efter mental og fysisk sygdom. Man bør tænke på ensommes, plejehjemsbeboeres og handicappedes adgang til naturen.
Vi ønsker bæredygtige helhedsplaner. Det betyder, at man indordner lokal planlægning i sammenhængende landskabshelheder. Lokal- og kommuneplaner kan med fordel udformes ud fra en 3-deling – byzone, landzone og naturzone.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- En samlet kortlægning af kommunens naturværdier og biodiversitet, så vi kan gøre status, følge udviklingen og sætte målrettet ind.
- Ikke rentabel landbrugsjord opkøbes eller ombyttes med mere rentabel jord.
- Større erhvervsvirksomheders friarealer omlægges til vild natur.
- Kommunale arealer omlægges til vild natur.
- Byparker og private haver tilskyndes til at fremme vild natur.
- Ved eksisterende og nyt byggeri indtænkes natur.
- For at sikre et naturligt liv langs vandløbene, må det sikres at jorden ikke dyrkes helt ud til kanten.
- Behov for flere våde områder i landskabet, herunder mere plejet natur, der afgræsses af kreaturer.
- Kystfuglene skal have bedre betingelser i form af fredelige raste- og ynglepladser.
- Kysterne skal friholdes for bebyggelse og andre anlæg.
- Der skal satse på skånsomt fiskeri. Bundtrawl og havbrug skal forbydes.
- Udledning af landbrugets næringsstoffer skal begrænses.
- Udledning af skadelige kemiske stoffer skal begrænses.
- Rensnings- og spildevandsanlæg skal udvikles.
- Etablering af mere urørt hav og af stenrev.
- Dagtilbud til børn skal give mulighed for leg og læring i naturen.
- En kommende daginstitution i tilslutning til Staurby Skov.
- I skolen skal naturlære i praksis og teori på skemaet.
- Det kommende sundhedscenter bør både i sin udformning og strategi medtænke natur.
- Adgang til og ophold i naturen indtænkes i lokale turisttilbud. Der kan være brug for mere primitive tilbud, der bringer turister i dybere kontakt med naturen. Fx vandring ad naturstier og overnatning i shelters.
- Biodiversitet og naturforskønnelse bør indgå i lokalsamfund og skærpede krav ved nybyggeri.
- Helhedstænkning med vægt på landskab og biodiversitet i lokal- og kommuneplaner bør koordineres med planlægning i Trekantområdet og region Syddanmark.
- Planlægning, handling og udvikling er en proces, der hele tiden er på vej.
- Middelfart kommune bør understøtte en borger- og erhvervsnær naturformidling.
- En grøn informationsvirksomhed fx i form af en butik og/eller via de lokale biblioteker skal formidle viden om natur og biodiversitet.
- Formidle og popularisere grønne initiativer gennem pjecer, foredrag, arbejdsgrupper, workshops og fremtidsværksteder.
- Rådgive om støtteordninger og mulighed for deltagelse i projekter.
- Rådgive om grønne tiltag i bysamfund.
- Støtte grønne ildsjæle.
- Opfange nye ideer og løsninger.
- Lokal naturkanon – et folkeligt projekt.
- Samarbejde med grønne foreninger og grupper, boligforeninger, institutioner, lokalråd med flere.
Det betyder noget, hvad den enkelte kan gøre, og hvad vi kan gøre i fællesskab sammen med andre både i vores egen kommune og udenfor – ja i hele verden. Middelfart kommune har deltaget i det tværkommunale klima- og energiprojekt DK 2020, der omfatter 20 kommuner, der har forpligtet sig til at skabe kommunale klimaplaner, der tager aftalen indgået af 195 lande på FNs klimakonference i Paris 2015 om at reducere de dramatiske stigninger i den globale CO2-udledning alvorligt.
Middelfart kommune skal virke som en central aktør i den grønne omstilling ud fra tre klare roller:
- som selvstændig myndighed gå foran.
- som samarbejdspartner i forhold til civilsamfund og erhvervsliv.
- som aktør i forhold til region, stat, EU og FN.
Der bruges en alt for stor del fossile brændstoffer til opvarmning, transport, produktion m.m. Vi skal satse på vedvarende energiformer som vind og sol. Den store kommunale virksomheds mange led må i alle henseender tænke, planlægge og virke klimaansvarligt. Kommunen har ikke kun et ansvar for sin egen virksomhed, men bærer også et stort ansvar for en klimabevidst adfærd i kommunen som geografisk helhed.
Med den store og ambitiøse Klimahandlingsplan ifm. DK2020 har vi lagt sporene for de kommende års arbejde med at forbedre klimaet. Vi vil forfølge særligt de tiltag, der giver allermest effekt i form af mindre CO2. Det er udskiftning af gas- og oliefyr, energirenovering, etablering af PtX-anlæg sammen med Fredericia, Kolding og Vejle Kommuner samt planlægning for opførelse af flere solcelleparker.
Middelfart kommune har påtaget sig at udvikle et landsdækkende Klimafolkemøde. Det bidrager til fælles ansvar lokalt og nationalt. Klimafolkemødet i Middelfart er med til at vise vejen. Vi vil bruge Klimafolkemødet til også at rejse nationale og internationale debatter om en række temaer.
- Eldreven transport skal højt op på dagsordenen. Her er den internationale udvikling afgørende og derfor skal vi som land – men også som kommune – både følge og fremme udviklingen.
- Vi skal bruge bæredygtige byggematerialer og bygge energirigtigt. Vi skal planlægge boliger og erhvervsvirksomheder i kloge sammenhænge energi- og miljømæssigt.
- Landbruget er ansvarlig for en stor en del af den samlede CO2-udledning. Der er behov for både lokal og national indsats.
En følge af de tiltagende forværringer af det globale klima i form af temperaturstigning, storme, skybrud og havvandsstigning kalder på kort- og langsigtede afværgemuligheder. Havstigning rammer lavtliggende arealer og nedbør belaster kloakker og vandløb.
Den verdensomspændende kamp for at bringe en sundere klimabalance i klodens truede tilstand berører i allerhøjeste grad fremtidens generationer. Vi skal lytte til vore børn og unge. Vi skal gøre en ny og banebrydende indsats for at inddrage dem i løsningerne. Langt mere end hidtil.
Vi skal være opmærksomme på, at børn kan være bekymrede i forhold til dystre fremtidsperspektiver. Voksne har ansvar for ærlig og realistisk information tilpasset det enkelte barns modenhed. Særlig betydning har det, at voksne viser vilje til at rette op på fortidens synder.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Godkende opstilling af flere solceller.
- Udnytte biomasse klogt uden at skade den nære natur.
- Fremme jordvarme, varmepumper og lignende i det åbne land.
- Udbygning af fjernvarmenettet i større og samlede bebyggelser.
- Satse på elbiler, herunder udbygge effektive net af ladestandere.
- Satse på eldreven busdrift og skabe et hensigtsmæssig kollektivt trafiknet.
- Fremme samkørsel og delebiler.
- Fremme brug af cykler og elcykler samt skabe trygge cykelruter
- Nybygning, ombygning og renovering skal foregå bæredygtigt – gerne med genbrugsmaterialer.
- Fokus på energieffektivisering i eksisterende byggeri og nybyggeri.
- Tænke nye boligformer, der over tid kan bruges fleksibelt af flere generationer.
- Indrette boliger med adgang til natur og indtænke mere vild natur.
- Lavbundsjorder skal omdannes til natur- og vådområder.
- Møllemaden ved Aulby Mølleå kan omdannes til sø.
- Skovrejsning på mindre rentable landbrugsjorder.
- Fremme økologisk dyrkning.
- Gå i partnerskab med landmænd som naturforvaltere.
- Forbud mod giftstoffer.
- Omlægge madproduktion fra mindre kød til mere plantebaseret.
- Økologiske madplaner i kommunale institutioner.
- Begrænse madspild.
- Udbygning af en effektiv og brugervenlig affaldssortering.
- Konsekvent gennemførelse af cirkulær økologi og gennemtænkt i alle led.
- Styrke genbrug.
- Støtte reparation og reparationsbutikker.
- Begrænse brug af plast til det absolut nødvendige.
- De indhøstede erfaringer fra Klimabyen bør bredes ud.
- De igangværende tiltag til beskyttelse af lavtliggende områder bør udbygges og nyttiggøres bl.a. gennem projekt ”havnelaboratoriet” i Middelfart.
- Kommunen bør deltage i landsdækkende samarbejder omkring vidensdeling vedrørende forebyggelse af trusler fra stigende havvand og nedbør.
- Energirigtig indsats i kommunale bygninger.
- Konsekvent grøn indkøbspolitik.
- Indføre eldrift af kommunale køretøjer.
- Energirigtig vejbelysning.
- Kommunen som samarbejdspartner i klimavenlige projekter med borgere og private virksomheder.
- Natur- og klimafag i skolen.
- Kommunal klimaplan med løbende evaluering og forbedring.
- Kommunalt klimaregnskab med løbende evaluering.
- Vi skal lokalt sikre oplysning om klimaproblemerne og fremfor alt om klimaløsninger.
- Vi skal medvirke i kampagner, der kan styrke ansvarsbevidsthed og handlekraft.
- Økonomisk ildsjælepulje til børn og unge.
Middelfart kommune er et infrastrukturelt knudepunkt i Danmark. Motorvej, broer, jernbane, havn, store elkabler og andre nøgleelementer i vores velfærdssamfund løber gennem kommunen. Samtidig pendler mange mennesker både ind og ud af kommunen, hvilket kræver en effektiv og sikker infrastruktur. Udvidelsen af den vestfynske motorvej til 3 spor hele vejen til Odense og en ny jernbane over Vestfyn vil være gevinster for borgerne og virksomhederne.
Vi støtter udvidelse af motorvejen hele vejen syd om Odense. Det er med til at binde Fyn bedre sammen. Når det ekstra jernbanespor på Vestfyn åbner, giver det samtidig mulighed for et ”fynsk S-togsnet” på regionalbanen med halvtimesdrift. Det vil være en gevinst for lokalsamfund i Kauslunde, Nr. Aaby, Ejby og Gelsted.
Trafiksikkerhed skal prioriteres højt, og det kræver et godt vedligeholdt vejnet. Vi har også et særskilt ansvar for at tage hensyn til de svage trafikanter – særligt hvis vi vil have flere børn til at tage cyklen. Socialdemokratiet vil arbejde for at flytte en del af fokus fra helbredelse af skader opstået i trafikken til forebyggelse gennem oplysningskampagner og andre adfærdsregulerende foranstaltninger. Vi vil desuden arbejde for, at flere borgere bruger cyklen. Det er sundt, sjovt og godt for miljøet. Det kræver arbejde med kultur og adfærd – ikke kun flere stier.
Lokaludvalgene er en vigtig samarbejdspartner for at få flere til at cykle. Derfor er involvering vigtig – også ift. Trafiksikkerhedsplan og kampagner til nedbringelse af uheld.
I takt med stigende havvandstand og ekstremregn vil det være nødvendigt at have stort fokus på, hvordan vi håndterer vand. Særligt i de lavtliggende landområder og der hvor der er store værdier på spil. Vi har vist vejen i Klimabyen, hvor overfladevand håndteres, så det også skaber værdi for borgerne i hverdagen.
Tilsvarende vil vi bruge nødvendigt digebyggeri til at skabe byrum, der både holder vandet ude og samtidig er til glæde og gavn i dagligdagen. Det skal ske ved at realisere projektet Klimahavnen, der skaber aktiviteter og mere liv på den østlige havnefront i Middelfart.
Vi vil fortsætte det store arbejde og gennem workshops sikre inddragelse af borgerne i havnelaboratoriet.
Middelfart Marina skal være attraktiv for hele kommunen. Vi vil realisere marinaplanen med gode muligheder for formidling af den marine natur for børn og unge, vinterbadning, udvidelse af foreningshusene osv. Først og fremmest skal Middelfart Marina være attraktiv for lokale sejlere og gæstesejlere, men også event-engen og de nyanlagte erhvervsarealer giver gode muligheder for alle.
Der er indført en ny renovationsordning i 2020 som indsamler i fem fraktioner. Vi har en ambition om i fremtiden at indsamle i flere fraktioner bl.a. blød og hård plast.
Samtidig skal borgerne oplyses om betydningen af, at der fortsat sker en kildesortering i hjemmet, så Middelfart kommune til enhver tid har et højt niveau af genbrug.
Middelfart kommune bør selv gå i front og til stadighed arbejde for at effektivisere indkøb samt drift af veje, arealer, bygninger og kørsel for at mindske miljøbelastning, ressource- og energiforbrug. Ny teknologi og digitalisering kan med fordel inddrages i dette arbejde.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Udvidelse af motorvejen til tre spor på hele strækningen fra Middelfart til
- motorvejskrydset ved Svendborgafkørslen.
- Styrke borgernes mulighed for at tage toget, herunder bevare stationerne i Kauslunde, Nørre
- Aaby, Ejby og Gelsted og sikre flere afgange på faste minuttal, når den nye jernbane over Vestfyn er færdigbygget.
- Dialog med erhvervslivet om intelligent trafikafvikling, så trafikken kan afvikles mere
- Gennemføre væsentlige punkter i trafiksikkerhedsplan herunder at anlægge flere
- cykelstier for at sikre skolevejene og gennem kampagner at få flere til at tage cyklen bl.a ved inddragelse af lokaludvalgene i samarbejdet.
- Arbejde for at styrke en effektiv kollektive trafik med fokus på transport af unge til
- uddannelsesinstitutionerne og anvendelse af den nye teletaxa-ordning.
- Fortsætte med at realisere stiplanen og påbegynde arbejdet med at realisere klimahavnen.
- Understøtte udbredelsen af fibernet i lokalsamfundene for at sikre bedre bosætnings- og
- arbejdsmuligheder i hele kommunen.
- Strandene og havnene i kommunen skal have en vandkvalitet, så de kan få Blå Flag.
- Sikre borgerne gode genbrugspladser og fremme den cirkulære økonomi.
- Middelfart Spildevand har konkurrencedygtige takster, og arbejder for at minimerer spildevandsoverløb samt at selskabet er en aktiv samarbejdspartner i løsningen af klimaforandringerne (kraftige nedbørsmængder).
- Byfornyelsespuljen (nedrivning) skal fortsætte for at forskønne de enkelte lokalsamfund.
At leve i en verden uden kultur er som at leve i en verden uden farver. Kultur er en mangfoldighed af skabende udsagn, aktiviteter og værker. Det kan være digt, fortælling, tegning, syning, maleri, keramik, skulptur, sang, korsang, musik, dans, folkedans, sport, musical, video, film, cirkus, teater, arkitektur, design og meget mere.
Det er nødvendigt, at kommunen har en tydelig og aktiv kulturpolitik, der omfatter borgere i alle aldre. Den skal omfatte borgernes skabende og nydende kræfter. Den skal indeholde støtte til amatørvirksomhed og professionel virksomhed. Den skal berige med professionelle tilbud. Og den skal være udtryk for kvalitet.
En særlig opmærksomhed skal vies børn og unge, da det er i de tidlige år, at kulturel dannelse og kulturelle færdigheder grundlægges.
Kulturindsatsen overfor børn og unge retter sig mod alle. Det er nemlig ikke givet, at hvert barn ellers vil modtage den nødvendige påvirkning og inspiration. Der kan være udsatte og handicappede grupper, der behøver en bevidst håndsrækning.
For at kunne løfte kulturen er der brug en aktiv og udadvendt kulturforvaltning, der kan bidrage til at skabe sammenhæng på tværs i de kommunale systemer og til at samarbejde med det omgivende samfund.
Kultur kan skabe det uforudsigelige. Kultur kan overskride grænser og skabe nyt. Kultur kan også fastholde rødder og lokal identitet. Kultur kan slet ikke undværes i fællesskabet!
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Kulturtilbud til børn og unge skal have høj prioritet.
- Særlig opmærksomhed på udsatte og sårbare børn og unges adgang til kultur.
- Integration af flygtninge er et vigtigt område, hvor kulturberigelsen går begge veje.
- Kulturtilbud i dagtilbud og skoler som en del af den daglige læring og som en del af et åbent samarbejde med kulturlivet i det omgivende samfund.
- Oplagte samarbejdsprojekter mellem dagtilbud og skoler kan fx ses i forhold til Clay, Middelfart Museum, Musikskolen, Billedskolen, Walker, Billedkunstrådet, biograferne, bibliotekerne og foreningslivet.
- Kulturlivet i kommunen skal fortsat udvikle det åbne samarbejde i forhold til Fredericia kommune og Trekantområdet. Eksempler kan være Fredericia-Middelfart Teaterforening og Trekantområdets festuge.
- Udformning af arkitektur, byplaner og landskabsplaner skal foregå på et højt kvalitativt æstetisk niveau og et miljømæssigt bæredygtigt grundlag.
- Den kommunale kulturforvaltning skal spille en central og dynamisk rolle i forhold til kulturlivet i bredeste forstand – i forhold til kulturinstitutioner, erhvervsliv, foreninger, lokaludvalg og frivillige.
- Kommunale kulturkonsulenter skal kunne rådgive, guide, inspirere og indgå i projektsamarbejde – herunder vejlede om viften af forskellige økonomiske støttemuligheder.
- De folkeoplysende foreninger kan tilknyttes den aktive kulturforvaltning og behøver en foreningskonsulent, der kan være i tæt dialog med foreningerne.
- En tilgængelig aktivitetskalender og en kulturel vidensbank skal organiseres af den kommunale kulturforvaltning og med let adgang til digital indskrivning fra brugerne.
- Små og store kulturinitiativer overalt i kommunens lokalsamfund skal nyde bevågenhed. Vekselvirkning mellem centrale og decentrale muligheder skal i fokus. Ligesom utraditionelle samarbejder og projekter skal dyrkes.
- Rum til udøvelse af mange former for aktiviteter skal være tilstede. Det kan ske ved at åbne og udbygge eksisterende muligheder i lokalsamfundene fx skoler, forsamlingshuse, haller, konferencecentre og andet. Det kan også ske ved at skabe et centralt aktivitetshus.
- Der skal afsættes økonomiske midler i en kommunal pulje, så der bliver let adgang til at sætte nye initiativer i gang. Kommunal finansiering skal være tydelig for derved at invitere til nødvendig supplering fra private, virksomheder og fonde.
- Der er behov for at formulere en samlet kulturpolitisk indsats. Det kan fx. ske ved at kommunen nedsætter et rådgivende arbejdsudvalg bestående af en bred kreds af kulturforbrugere og kulturskabere.
- Understøtte de mange kulturelle begivenheder som Rock under Broen, Strib Vinterfestival, Jazzfestival, Balslevfestival, Gelsted Marked, Hindsgavl Festival, Trekantområdets festuge…
Det moderne menneske behøver fysisk bevægelse og kropslige udfordringer. Det er af afgørende betydning, at opvoksende generationer tilbydes alsidig motion og bevægelse. Forældre skal tilbydes vejledning og relevante muligheder for at udfolde sig aktivt med deres små børn, hvad enten det sker i naturen eller indendørs i fx sportshaller. Tidlig opmærksomhed på alsidig stimulering er et nødvendigt fundament.
Børn i dagtilbud og skoler har behov for en bevidst og systematisk indsats omfattende flere former for motion, idræt og sport.
De mange foreningsbaserede motions- og idrætstilbud har stor betydning for personer i alle aldre. De skaber mulighed for kropslige og mentale udfordringer – og udfolder tillige vigtige sociale behov. De mange frivillige, der gennem bestyrelserne driver foreningerne gør en prisværdig indsats. Ligeså er de mange frivillige hjælpere og trænere ganske uundværlige. Kommunen støtter dette arbejde dels gennem økonomiske tilskud til aktiviteterne og faciliteterne dels ved at støtte kurser til trænere. Et samspil og udviklingsarbejde mellem foreningerne understøttet af Folkeoplysningsudvalget er her ganske centralt.
Det kendte foreningsbaserede idræts- og sportsliv suppleres i disse år med en række ikke-foreningsbaserede aktiviteter på individ- og gruppeplan. Det drejer sig i høj grad om unge og voksne, der dyrker motion og sport for deres egen sundheds skyld – og en stor del af udøverne lægger også vægt på fællesskabet.
Det er af allerstørste vigtighed at idræts- og sportsudøvende kan være forbilleder for børn og unge – og at de kan påtage sig frivillige trænerroller.
Idræt og motion fra de tidligste år er fundamentet for et sundt liv. I første omgang betyder det livsglæde og et fysisk velbefindende, men det er også med til at forebygge svækkelse og sygdom. Kommunen må derfor på tværs af forvaltninger og i samarbejde med uddannelser, arbejdspladser, foreninger og institutioner have et vedvarende fokus på hele området. Handicappedes adgang til alle former for motion og idræt – og som en helt naturlig del af de eksisterende tilbud – er en målsætning, der intenst skal forfølges.
Vi vil forene det gode liv med det sunde liv. Vi vil arbejde for at gøre sundhed til en integreret del af dagligdagen, hvor trivsel og livskvalitet er i højsædet. Det gør vi blandt andet ved at:
- Øge sundheden og evnen til at tage ansvar for egen sundhed hos borgerne,
- sætte fokus på tværgående indsatser i borgernes nærmiljø,
- skabe lighed i sundhed,
- opspore risikofaktorer og sygdom tidligt og
- sætte rammerne for det sunde liv blandt andet ved at påvirke lokalt, regionalt og nationalt.
Indsatsen skal sikre kvalitet, udvikling og fælles retning i arbejdet for at fremme alle borgeres sundhed. For at vi kan nå visionen om at øge borgernes sundhed og evne til at tage ansvar for egen sundhed er det nødvendigt at sætte ind med forebyggende og sundhedsfremmende indsatser hele livet.
Sundhed er et fælles anliggende for alle. Kun et tæt samarbejde mellem kommunen, lokalsamfundet, borgerne og de praktiserende læger kan sikre den rette indsats. Der må være en nutidig bred vifte af tilbud, der kan imødekomme forskellige ønsker og behov. Herunder tilbud til familier.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Kommunen skal understøtte både foreningsbaserede og ikke-foreningsbaserede aktiviteter.
- Etablering af et aktivitetshus med værksteder, hvor borgere kan mødes om motion, aktiviteter og meningsfyldt socialt samvær.
- Kommunen skal understøtte den store hjælpe- og træningsindsats, der udføres af engagerede frivillige. Ikke mindst støtte til uddannelse af trænere.
- Der er behov for en idrætskonsulentordning i samspil med anden konsulentvirksomhed i kulturforvaltningen.
- Tilbud til handicappede er vigtige – herunder adgang til almene faciliteter.
- Folkeoplysningsudvalget spiller en vigtig samlende og formidlende rolle.
- Udvikling af tæt samarbejde med dagtilbud og skoler om sundhed og livskvalitet.
- Samarbejde med andre sundhedstiltag som fx sygehusene.
- Være opmærksom på alle aldersgrupper.
- Hallerne er primært udviklet som idræts- og sportshaller. Det kan være vigtigt at tænke disse ind bredere lokalt og evt. i en form for klyngesamarbejde.
- Brug af skolernes gymnastik- og idrætshaller kan i en vis udstrækning benyttes af lokalsamfundene.
- Skabe spændende udendørs motionsrum, som kan bruges af alle – fx Staurby Skov, Ejby Bypark og Middelfart Marina.
- Etablere spændende udendørs bevægelsesområder på skoler og institutioner og i højere grad integrere læring og bevægelse.
- Have fokus på kosten de steder hvor kommunen kan være med til gå forrest med sunde udbud.
- Stille krav til skoler og daginstitutioner om at der lokalt skabes en egen sundhedsprofil.
- Alternative og nytænkende tilgange til at øge fokus på forebyggelse og sundhedsfremme.
Vi er alle forskellige, og vi kan alle gøre en forskel. De samme muligheder er dog ikke til stede for alle mennesker. Socialdemokratiet arbejder for lige muligheder for alle, fordi vi ønsker et samfund, der værdsætter forskelligheder.
Mennesker med psykiske eller fysiske handicaps har ret til et helt liv. Det handler om at understøtte familien med et handicappet familiemedlem. Det handler om at videreudvikle specialundervisning og almindelige uddannelsesforløb. Det handler om at fastholde eller muliggøre en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det handler om tilgængelighed til boliger, transport, kultur m.v. Det handler om flere botilbud og boformer til mennesker med handicap. Og det handler om, at fremtidige boliger bygges med adgangsforhold og størrelse, så borgere med fysisk handicap kan leve et liv der og øge valgmulighederne.
Socialdemokratiet vil understøtte og udfolde en tilgang til det specialiserede socialområde, der vil fortælle den gode historie om, at borgere med fysisk funktionsnedsættelse er en naturlig del af dagligdagen på vores arbejdspladser, på uddannelsesstederne, i boligområderne, i naturen samt i kultur- og fritidslivet.
Vi vil tilpasse indsatsen på Handicap- og Psykiatriområdet efter den enkelte borgers behov, ønsker og retten til at bestemme over eget liv. Derfor understøtter vi, at enhver tager ansvar for eget liv. Vi vil mindske de barrierer, borgeren med funktionsnedsættelse har eller oplever.
Middelfart kommune skal fremstå som det gode eksempel i bestræbelserne på at skabe rammerne for, at borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har muligheder for at deltage aktivt i samfundslivet. Vi har en lang tradition for at skabe gode udviklingsvilkår for mennesker med særlige behov. Socialdemokratiet er og vil fortsat være det parti, der sikrer de svageste i vores samfund ordentlige levebetingelser i hverdagen. Her er der brug for solidaritet – det vil vi kæmpe for.
Udviklingen går den gale vej når det gælder den mentale mistrivsel. Især blandt de 16-24 årige kvinder i, hvor 36 procent ofte eller meget ofte føler sig nervøse eller stressede, mens tallet i 2010 var 19 procent. Psykisk mistrivsel blandt unge kan øge risikoen for, at der opstår mentale sundhedsproblemer i voksenalderen. Derfor vil Socialdemokratiet understøtte initiativer der fokuserer på forebyggende tiltag, der kan hindre, at problemerne vokser sig store.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Bygge tidssvarende boliger og bygninger til fysisk og psykisk handicappede borgere – gerne i samarbejde med boligforeningerne.
- Samarbejde med boligselskaber om at fremtidens boliger kan bebos af alle uanset handicap.
- Skabe muligheder for adgang til beskæftigelse for alle borgere.
- Tænke tilgængelighed ind i alle nye projekter.
- Skabe rummelige arbejdspladser og sikre alle muligheder for at udnytte deres erhvervsevner.
- Fastholde og udvikle samarbejdet med Handicaprådet og udnytte deres erfaringer og viden på området.
- Ensartet, overskuelig og tryg sagsbehandling for borgerne på området.
Understøtte tidlige forebyggende initiativer i samarbejde med daginstitutioner skoler, uddannelsesinstitutioner, lokalsamfundet eller på digitale platforme omkring de unges mentale trivsel.
Socialdemokratiet vil samle borgerne om troen på en lys fremtid. Vi har i dette arbejdsprogram beskrevet de værdier, vi vil basere arbejdet på, og vi har givet en række bud på, hvordan vi vil omsætte værdierne til konkrete handlinger.
Det kræver at vi holder fast i den udvikling, der er i gang, men det kommer også til at stille krav om nye initiativer i dagtilbud, skoler, ældrepleje, borgerservice, jobcenter osv. Først og fremmest kræver det, at vi tager et fælles ansvar for udviklingen. Vi kan kalde det fællesskabelse.
Fællesskabelse samler borgere, foreninger, virksomheder og kommunale medarbejdere om at tage vare på velfærd. Der er i dag mange eksempler på, at kommunen samarbejder med en forening om aktiviteter i et velfærdstilbud. Vi vil videre end det.
Vi vil inddrage alle relevante aktører i at finde kernen i et problem for dernæst i fællesskab – med brug af forskellige relevante ressourcer og ekspertiser – at finde konkrete løsninger og omsætte dem til handling. Initiativet kan lige så vel komme fra kommunen som fra en forening: Vi vil give flere mulighed for at tage initiativ og ansvar.
Kommunens administration, institutioner og politikerne har allerede et bredt samarbejde med omverdenen, der understøtter udviklingen af velfærden Det skal vi fortsætte med, men også gå nye veje. Fremtidens velfærd skal udvikles i et samarbejde mellem borgere, frivillige, lokalsamfund og ansatte i kommunen – i respekt for borgernes engagement og medarbejdernes faglighed.
De mange foreninger er en kæmpe ressource, vi skal samarbejde med i gensidig respekt. Faglighed, frivillighed, forpligtigelse og interessen for hinanden som mennesker er ingredienser, som vi skal blande for at udvikle fællesskab, der giver mening.
Socialdemokratiet er optaget af, hvordan vi understøtter de frivillige aktører med midler, der fordeles via folkeoplysningsudvalget og via uddeling af § 18 (ældreområdet) og § 79 (sociale aktiviteter). Vi vil med friske øjne se på, om det understøtter den frivillige verden tilstrækkeligt og hensigtsmæssigt.
Vi vil løbende være i dialog med Ældreråd, Ungdomsråd, Handicapråd og lokaludvalg. De er sammen med Fritidsudvalget og Frivilligcentret tæt på den hverdag, hvor fællesskabelse skal blive til helt konkrete handlinger til gavn for borgerne. Middelfart kommune skal række ud og forbinde sig med borgere, foreninger, lokalsamfund i by og på land for at skabe nye muligheder for velfærd, vækst og livsvilkår.
Socialdemokratiet vil arbejde for:
- Bekæmpe ensomhed gennem samarbejde med frivillige organisationer.
- Integration af nye borgere i samarbejde med institutioner, borgere, foreninger og lokalsamfund.
- Støtte til at fastholde job og uddannelse sammen med mentorer, der åbner deres netværk og giver gode råd.
- Involvering af flere borgere som besøgsvenner, frivillige lektiehjælpere, fortællere på plejecentre, voksenvenner, skolevenner osv.
- Tættere involvering forældre og familier i dagtilbud, skoler og ældrecentre.
- Understøtte borgerne i at være aktive medskabere af velfærd.
- Involvere arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner i forebyggelse.
- Udvikle de politiske processer for at fremme fællesskabelse.